SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, August 4, 2013

SAHUR DI HOTEL (THE VERY EARLY BUFFET)

Perjalanan dari Ipoh ke pantai timur kali ini menarik juga untuk dikongsikan. Bagi menghilangkan kesan mengantuk akibat cuaca panas, penulis blog (PB) sekeluarga berhenti rehat di hadapan Agrobazar Fama di kawasan rehat dan rawat Ulu Bernam. Sebagai bekalan berbuka puasa, pesanan mi rebus dan rojak pasembur dibuat di kedai Pak Tam.

Selepas mendaftar masuk di hotel Cititel Midvalley, solat dan kemas diri, PB dan isteri terus menaiki teksi ke Jalan Tuanku Abdul Rahman. Cuaca cerah menyebabkan keadaan di situ agak sesak dengan pengunjung yang membuat persiapan terakhir hujung Ramadan dan menjelang Aidil Fitri. Peniaga biskut raya juga mula menawarkan harga lelong (setelah berjaya mendapat balik modal, kini masa membuat untung). 

Restoran Insaf bersebelahan hotel Palace sudah dipenuhi pelanggan untuk berbuka puasa walaupun masa masih berbaki setengah jam. PB hanya membuat pesanan nasi beryani bungkus dan jus mango sahaja. Jika datang dengan teksi pemandu Melayu pertengahan umur dengan penampilan ketayap, balik pula dengan pemandu teksi India yang mendakwa sudah berusia 75 tahun. Banyaklah nasihat yang dicurahkan.

Mulanya dia memasang saluran Tamil, kemudian sebagai menghormati penumpang Islam, dia menukar kepada saluran Melayu untuk laungan azan dan bacaan ayat suci al-Qur'an. Berasal dari Bagan Serai, dia punya empat anak yang sudah dewasa dan lima orang cucu. Dia tinggal di kondominium yang dibeli dengan harga RM75k (nilai terkini dianggarkan hampir RM500k), tetapi kerap ke luar negara, manakala isteri lebih suka memerap di rumah melayan cucu.

Anei masih memandu teksi hadiah anaknya (seorang daripadanya pengurus rancangan TV3, yang bongsu dapat 10A dalam SPM) bagi mengisi masa lapang. Dia berpegang kepada falsafah bahawa selagi tuhan tidak mengambilnya untuk 'rehat' yang abadi, dia akan terus bekerja, Pesara Lembaga Air Selangor itu sesekali melayan panggilan telefon dalam bahasa Tamil sambil melenggokkan kepala, tipikal orang India.

Dipendekkan cerita, makan sahur disediakan untuk dua orang penghuni, lalu untuk dua orang lagi kenalah top up. Waktu yang ditetapkan ialah antara pukul empat hingga lima pagi. Pengalaman kali ini mengingatkan sejarah PB menjalani ibadah puasa selama empat hari empat malam di Tambun Inn, Ipoh ketika kursus penyelia (pemudah cara) untuk program Jabatan Perdana Menteri suatu ketika dahulu.

Rupa-rupanya konsep sahur di hotel Cititel ini sebagai ganti sarapan pagi biasa dengan menu nasi lemak, bubur, aneka roti, nasi putih, sup, buah-buahan dan jus. Syukur ke Hadrat Ilahi justeru rezeki masih murah dan usia pun masih panjang. Bayangkan pejuang Palestin, penduduk Mesir, wialayah yang bergolak dan penduduk benua yang masih mundur seperti Afrika dan Amerika Latin.

...

...

...

No comments: