SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, August 31, 2013

KARANGAN RENCANA: KEPENTINGAN SENAMAN TERHADAP KESIHATAN (EASIEST WAY TO GET FIT)

KEPENTINGAN SENAMAN TERHADAP KESIHATAN JASMANI
oleh Siti Azila binti Atan

Bijak pandai mengatakan bahawa kesihatan ialah mahkota yang hanya dapat dilihat oleh si pesakit. Maksudnya, manusia hanya menghargai dan menyedari betapa pentingnya kesihatan terhadap diri mereka setelah mereka jatuh sakit dan terlantar di pembaringan. Semasa sihat, mereka hanya sibuk dengan kegiatan mencari rezeki dan apabila keletihan hanya tersadai di hadapan skrin komputer dan televisyen. Gaya hidup moden menjurus kepada 'penjara hawa dingin' mulai bilik tidur, kenderaan dan tempat kerja. Pelbagai alasan diberikan supaya tidak keluar daripada kurungan berkenaan untuk menghirup udara segar sambil merembeskan peluh yang sangat diperlukan oleh tubuh badan.

Masalah berlebihan berat badan dan kegemukan telah menjadi fenomena mencemaskan di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, Australia dan Britain membabitkan dua per tiga penduduk di sana. Walaupun terdapat kajian yang cuba menolak anggapan bahawa kesimpulan bahawa berlebihan berat badan menjejaskan kesihatan, hakikatnya semua orang memasang impian untuk mencatat berat badan idaman, iaitu indeks jisim tubuh (BMI) antara 22 hingga 25 mata. Namun, gaya hidup bermalas-malas, teknologi pekerjaan secara rangkaian atas talian dan makanan segera tidak memungkinkan keadaan yang diharapkan itu menjadi kenyataan.

Kesihatan jasmani menyumbang terhadap kesihatan mental yang menjadi tunjang utama daya pengeluaran seseorang pekerja. Tahap kesihatan yang baik hanya bakal tercapai jika seseorang itu bersedia melakukan pergerakan jasmani yang mengeluarkan peluh dalam tempoh minimum yang tertentu setiap hari. Memandangkan bahawa sebahagian besar masa seseorang dewasa dihabiskan dalam kenderaan berhawa dingin dan di tempat kerja, maka kegiatan jasmani secara sukarela di rumah atau pada masa cuti tidak boleh diharapkan sangat.

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

No comments: