SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, August 17, 2013

MAKSUD UCAPAN MINAL A'IDIN WAL FA IZIN (BACK TO THE STATE OF PURITY)

Sudah acap perbincangan tentang ucapan sambutan hari raya dilakukan supaya setiap perkataan yang dilafazkan berupa kalimah yang baik, bernilai ibadah dan meningkatkan taqwa dua belah pihak yang bertemu. Alangkah ruginya jika seseorang itu hanya bercakap kosong, lagha dan tidak mendatangkan sebarang faedah. Maka, ikatan persaudaraan dan persahabatan yang kukuh sentiasa dihiasi doa antara satu dengan lain.

Selain ucapan taqaballallahu minna wa minkum yang menjadi amalan pada zaman Nabi Sallallahu alaihi wasallam dan para sahabat riduanallahu ajmain, lafaz minal al a'idin wal fa izin juga tidak lekang daripada dituturkan bagi menggambarkan kegembiraan atas kejayaan melaksanakan ibadah puasa Ramadan sebagai rukun Islam ketiga. Perkataan a'idin dan eid (al-fitr) berasal daripada kata dasar yang sama yang membawa maksud 'kembali'.

Ucapan lengkap yang sepatutnya dilafazkan ialah Ja alanallahuwa iyyakum minal a'idin wal fa izin yang membawa erti semoga Allah menjadikan kita (kami dan kalian) sebagai orang yang kembali dan berjaya. Perkataan fa izin berasal daripada kata dasar fawz yang bermaksud menang. Kemenangan, kejayaan dan keuntungan yang dimaksudkan menjurus kepada rahmah dan redha Ilahi, keampunan dan pembebasan daripada api neraka sebagaimana matlamat ibadah puasa (klik di sini). 

Slot usrah Ikim.fm kelolaan al-fadil Ustaz Zul Ramli tentang tajuk yang sama mengingatkan kembali hujah seorang pemandu teksi Cina Muslim di Kuala Lumpur yang menganggap perkataan convert yang merujuk status saudara baharu atau mualaf sebagai tidak tepat. Perkataan revert lebih cocok justeru secara fitrah, seseorang bayi yang dilahirkan ibarat kain yang putih, bersih dan suci (klik di sini). Dalam meniti perjalanan usia, seseorang itu akan terdedah kepada pengaruh persekitaran, terutama ibu bapa yang mencorakkan pegangan dan kepercayaan terhadap Yang Maha Esa.

Panel jemputan, Adam Corrie, bekas penari dan pelakon turut memanjatkan rasa syukur atas nikmat kembali kepada fitrah setelah bertemu dengan kebenaran Islam setelah sekian lama hidup dalam kekosongan. Kawan-kawan yang mengelilingi beliau sebelum ini ibarat ungkapan iklan biskut, sekejap ada sekejap tiada. Mereka hanya mendampingi dirinya ketika dia ada wang dan sanggup membelanja mereka makan minum, tetapi segera lesap sekelip mata. 

...

...

...

...

...

No comments: