SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, August 20, 2013

PENULISAN JAWAPAN ESEI EKONOMI MALAYSIA STPM (ALIGNING TIME WITH MARKS)

Kertas Ekonomi Malaysia ialah komponen mata pelajaran Ekonomi STPM sistem modular yang dinamakan sebagai Ekonomi 3. Kertas berkenaan memperuntukkan 40 markah, serta mewakili nisbah 15 peratus daripada keseluruhan wajaran mata pelajaran. Calon dikehendaki menjawab lima soalan esei daripada enam pilihan yang disediakan, serta satu soalan kuantitatif daripada dua soalan.

Peruntukan masa menjawab pula ialah satu jam sahaja. Hal itu bermakna bahawa nisbah 40 markah : 60 minit bererti 1 markah : 1.5 minit. Namun, hitungan konservatif itu perlu dilonggarkan kerana untuk mencapai gred A dengan markah tertinggi, calon tidak seyogia cukup-cukup masa menjawab semua soalan.

Strategi perancangan jawapan yang lebih tepat ialah memperuntukkan baki sedikit masa untuk membuat pembetulan, penambahbaikan dan semakan yang perlu. Hakikatnya prinsip sedemikian terpakai untuk mana-mana peperiksaan sekalipun. Maka, calon yang berhasrat untuk mencapai markah tertinggi bagi keseluruhan kertas hendaklah menetapkan had penulisan jawapan supaya tidak berlebihan, serta supaya tidak menyebabkan jawapan bagi soalan lain menjadi kontot sahaja.

...

...

...

...

...

...

...

No comments: