SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, February 19, 2012

"HIKAYAT INDERAPUTERA, KUDA JANGGI GERDANA" KOMSAS TINGKATAN 3 (THE MAGIC HORSE)

Genre sastera:  Prosa Tradisional
Penyelenggara:  Ali bin Haji Ahmad
Sumber ambilan:  Antologi Harga Sebuah Lukisan, muka surat 45 - 58

Watak utama:  Inderaputera / anak Raja Bikrama Buspa
Watak pembantu:  Bonda Puteri Seganda Cahaya Iram
                          :  ular Mamdud
                          :  kuda hijau / Janggi Gerdana
                          :  Puspa Pandai / maharaja negeri Zainun
                          :  Tuan Puteri Cendera Lela Nur Lela / Tuan Puteri Puspa Seri Gading (nama sebenar) / anak maharaja
                          :  Dinar Pandai / putera Maharaja Puspa Pandai / abang tuan puteri
                          :  burung bayan, burung tiung (pelayan tuan puteri)
                          :  anak raja indera  (anak raja pertama daripada 40 orang yang mati ketika cuba mendekati puteri)
                          :  ikan-ikan berpantun (kepada anak raja indera yang mencari mahligai puteri)

Latar tempat:  negeri pemerintahan Puteri Seganda Cahaya Iram (salah satu persinggahan Inderaputera)
                   :  gua perbendaharaan Raja bahrum Tabiq (Inderaputera membunuh ular Mamdud, menemui kuda Janggi Gerdana)
                   :  negeri Zainun (diperintah oleh Maharaja Puspa Pandai dengan rakyat jelata yang bertukar kepada binatang pada waktu siang)
                   :  Padang Anta Berahi (lokasi mahligai sembilan pangkat tuan puteri daripada pedang tajam)
                   :  parit berhampiran mahligai (pelbagai ikan timbul dan berpantun)

Sinopsis
Setelah beberapa lama berada di negeri pemerintahan Puteri Seganda Cahaya Iram, Inderaputera menyatakan hajat untuk meneruskan pengembaraan. Walaupun dipujuk supaya menunda hasratnya, Inderaputera tetap demikian. Dia menuju arah matahari mati hingga bertemu dengan gua yang menyimpan perbendaharaan Raja Baharum Tabiq. Cabaran pertama yang dihadapi ialah ular Mamdud di pintu gua. Ular raksasa itu menyerang, tetapi Inderaputera berjaya memenggal kepalanya hingga mati.

Inderaputera masuk ke dalam gua dan mendapati ada 40 buah bilik yang penuh dengan perhiasan emas perak, pakaian indah dan senjata hebat. Di satu bilik, muncul seekor kuda hijau hendak menerkam Inderaputera. Maka, Inderaputera segera berbahasa jin mengajak kuda bernama Janggi Gerdana itu bersahabat, sambil memuji kehebatan kuda itu. Akhirnya, kuda itu bersetuju dipakaikan pelana, lalu membawa Inderaputera berkeliling perbendaharaan. Kemudian, Janggi Gerdana memberitahu tentang gemala hikmat bernama Bedi Zahar yang boleh menghidupkan orang mati, tetapi perlu diambil daripada cembul kaca putih pada kepala ular Mamdud. Inderaputera pun berbuat demikian.

II

Di negeri Zainun, maharaja bernama Puspa Pandai dengan putera bernama Dinar Pandai dan puteri bernama Tuan Puteri Cendera Lela Nur Lela. Rakyat baginda ialah keluarga monyet (kera, beruk, cikah, kongkang dan siamang) yang hanya bertukar menjadi manusia pada waktu malam. Bagi melindungi puteri, baginda membina mahligai khas di Padang Anta Berahi daripada emas bertatah permata, dengan anak tangga tajam yang diperbuat daripada pedang, serta dikelilingi parit besar. Puteri ditempatkan dalam tirai kelambu kaca tujuh lapis. Bagi mengubat rasa rindu kepada ayah bonda, puteri dihiburkan oleh burung bayang dan burung tiung silih berganti. Kedua-dua burung kemudian berpakat untuk mencari jodoh puteri. Mereka bertemu seorang anak raja indera, lalu bercerita tentang keelokan paras rupa puteri menyebabkan anak raja indera sangat tertarik hati hingga sanggup menempuh kesukaran (hutan belantara) untuk bertemu puteri. Dia bertemu ikan-ikan yang berpantun terlebih dahulu sebelum meniti jambangan parit ketujuh untuk mendaki mahligai puteri. Malangnya, anak raja indera tergelincir di atas anak tangga pedang, lalu mati. Dia anak raja pertama daripada 40 orang semuanya yang bernasib serupa.

III

Janggi Gerdana menerbangkan Inderaputera hingga ke gunung berhampiran mahligai. Inderaputera berjaya mendaki tangga emas mahligai sepantas kilat tanpa tergelincir. Demi melihat puteri keluar daripada kelambu kaca, Inderaputera terus pengsan, lalu dipulihkan dengan sapuan air mawar oleh puteri. Mereka saling berkenalan. Inderaputera segera bertanyakan tentang rangka 40 orang anak raja yang mahu dihidupkan semula. Bedi Zahar direndam dalam air mawar, lalu air dipercikkan sebanyak tiga kali. Agar tidak disalah anggap, Inderaputera memberitahu bahawa mereka hidup semula atas kehendak Tuhan yang Maha Besar. Mereka seterusnya menjadi pengiring Inderaputera ke negeri Zainun, lalu disambut oleh menteri dan hulubalang kera. Pada sebelah malam, rakyat kera bertukar menjadi manusia, manakala Inderaputera dan 40 orang anak raja pengiringnya menghadiri santapan diraja. Mereka dihiburkan, dan sepanjang singgah di negeri itu, Inderaputera asyik bergembira...

Perwatakan:

Latar masyarakat:

Nilai murni:

Persoalan:

Pengajaran:

kbkk:  

bersambung...

3 comments:

Anonymous said...

Perwatakan, Latar masyarakat, Nilai murni Persoalan dan Pengajaran hilang ke mana hah cikgu huhuhu esok nk bwat pembentangan camner nie ohokhok humm bg lahh

hidayah said...

hahah....hilang dah ke perwatakan, latar masyarakat, nilai murni ni semua ke hahahahha

Jenani Gunaseelan said...

It is very useful to me . Thank you .