SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, May 25, 2012

SUMBANGAN TEKNOLOGI KEPADA FAKTOR PENGELUARAN (LECTURE OF MICROECONOMICS MODULAR II)

Pengenalan

Sumber atau faktor pengeluaran terdiri daripada tanah, buruh, modal dan usahawan. Setiap satu faktor memberi sumbangan terhadap proses pengeluaran dan menerima bayaran / ganjaran dalam bentuk sewa, upah, bunga dan untung. Kini, kemajuan teknologi turut mempengaruhi tahap sumbangan setiap faktor, contohnya teknologi penanaman dan kesuburan tanah, latihan buruh berpengetahuan dan mahir, reka bentuk pelaburan peralatan dan teknologi yang lebih cekap dan usahawan yang memanfaatkan teknologi jaringan telekomunikasi.

Teknologi ialah tentang aplikasi ilmu pengetahuan, atau sebagai modal insan dan modal sosial. Kemajuan teknologi mengakibatkan faktor-faktor pengeluaran sedia ada menjadi usang dan sebahagian keluaran mengalami kejatuhan pasaran secara besar-besaran.  Sesetengah ahli ekonomi mahu memasukkan teknologi sebagai faktor pengeluaran (kelima?), tetapi untuk pelajar prauniversiti tingkatan 6 di Malaysia, cukup sekadar membincangkan pengaruh atau peranan teknologi terhadap faktor.

Pengaruh teknologi terhadap faktor tanahPengaruh teknologi terhadap faktor buruhPengaruh teknologi terhadap faktor modalPengaruh teknologi terhadap faktor usahawan
bersambung...

No comments: