SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, November 16, 2012

AYAT LUCU BERITA TELEVISYEN (SPONTANEOUSLY INTERVIEW OUTCOMES)

Jika dibandingkan saluran TV9 dengan TV3 samalah seperti akhbar Kosmo kepada Utusan Malaysia. Buat masa ini TV9 kurang terbabit dengan kontroversi berbanding dengan TV3 walaupun kedua-duanya bernaung di bawah Kumpulan Media Prima. Slot berita TV9 misalnya lebih humanistik dan merakyat.

Kesempatan untuk menonton berita televisyen memang terbatas kerana urusan seharian yang padat. Namun, malam semalam penulis blog sempat menjengah sebentar siaran berita TV9. Terdapat dua temu bual yang sungguh mencuit hati. Maklumlah jawapan yang terpacul secara spontan tanpa sempat difikirkan secara mendalam sudah pasti banyak kekurangannya sepertimana orang berucap tanpa teks yang disediakan terlebih dahulu.

Pertama, seorang pak cik nelayan di Terengganu ditemui dalam keadaan lemah kerana hanyut di Laut Cina Selatan. Walaupun nampak lesu sekali, jawapan pak cik kepada soalan wartawan televisyen kelakar sekali. Kata pak cik nelayan, "Pok cik dan panggil, tapi orang yang melintas buat dono (don't know) sahaja!"

Cerita sedih bertukar menjadi lucu. Simpati dan empati bertukar kepada Agaknya pak cik nelayan itu memang seorang yang kelakar dan pandai membuat lawak.

Kedua, seorang pengarah Jabatan Pendaftaran Negara berkunjung ke rumah tiga orang adik-beradik kurang upaya untuk urusan kad pengenalan. Mereka bertiga tidak mampu ke pejabat pendaftaran walaupun sudah berusia antara 40 hingga 70 tahun. Laporan awal oleh wartawan juga bersifat rasmi dan serius.

Namun, apabila masuk bab wawancara, si pengarah sudah mula tergagap mencari perkataan yang sesuai bagi menjawab soalan si wartawan. Maka terkeluar ayat yang lebih kurang berbunyi, "...sudah hampir puluhan tahun mereka di muka bumi..." Hahaha, macamlah sebelumnya tiga beradik malang berkenaan pernah berada di planet lain.

Paparan berita itu juga mengingatkan kisah seorang bekas pengarah pendaftaran sebuah negeri (Jusa D = 54) yang memberitahu bahawa dia seperti menganggur di dalam bilik pengarah bersendirian. Sebabnya, kebanyakan kerja dibuat secara atas talian. Maka, hanya sesekali dia diminta menandatangani beberapa dokumen tertentu atau hadir dalam mesyuarat.

Berbalik kepada berita TV9. Hakikatnya, percakapan dan respons spontan oleh orang awam lebih kelakar daripada pelawak sepenuh masa yang sering membosankan atau kering idea. Tahniah TV9!

No comments: