SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, November 22, 2012

REJIM ZIONIS UJI PEMIMPIN BAHARU RANTAU ASIA BARAT? (THE EPILOUGE OF ARAB SPRING)

Pergolakan antara rejim haram Tel Aviv dengan Palestin memasuki pascaperubahan kepimpinan di sebahagian negara yang berjiran dengan mereka. Mesir di tangan Presiden Morsi kelihatan lebih berwibawa dan cerdik dalam mengukur persediaan umat untuk menghadapi keupayaan militan Yahudi yang disokong oleh Barat. Gencatan senjata tetap dimeterai walaupun Tel Aviv sama sekali tidak menyangka bahawa peluru berpandu yang dilancarkan dari Gaza berjaya tiba di ibu kota kebanggaan mereka.

Selama ini Mesir dan Turki pernah dianggap sebagai sekutu utama rejim Tel Aviv ketika zaman pemerintahan diktator dan sekular. Mesir pernah menutup pintu sempadan untuk menghalang rakyat Palestin bagi mendapatkan bekalan makanan, ubat-ubatan dan mungkin juga senjata api. Turki juga menjadi pangkalan tentera Amerika Syarikat dan Nato untuk masuk ke rantau Arab.

Kini, Morsi diberi pujian oleh Amerika atas daya usaha beliau menjayakan gencatan senajata yang disambut oleh penduduk Gaza sebagai kekalahan yang memalukan Tel Aviv. Namun, persetujuan gencatan senjata itu juga mungkin berupa suatu helah, muslihat atau taktik membeli masa untuk melengah-lengahkan kemaraan lawan. Barangkali juga gencatan senjata boleh jadi sebagai cara untuk mengambil nafas sebelum mengatur strategi pertempuran selanjutnya.

Jika Tel Aviv berasa angkuh dengan pesawat pengintip kawalan jauh yang mampu menembak sasaran dengan tepat, Palestin juga memiliki kekuatan teknologi persenjataan yang tidak kurang hebatnya. Begitu banyak saintis muda Palestin yang berkhidmat di luar negara termasuk Amerika Syarikat bersedia untuk menyumbang terhadap ibu pertiwi yang dikasihi.

...

...

...

...

...

...

No comments: