SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, November 30, 2014

KEMBALI MENGGUNAKAN RON 97 (QUALITY WISE)

Tengah hari tadi di setsen Caltex Jalan Taiping, Kuala Kangsar, penulis blog (PB) mengisi minyak petrol bernozel hijau setelah sekian lama tidak berbuat demikian. Sebab pertama kerana harga Ron 97 berbeza jauh dengan Ron 95 sehingga pernah mencecah RM3.00 setiap liter. Sebab  kedua ialah bilangan pam dengan nozel hijau sangat terhad, dan di sesetengah stesen minyak langsung tiada satu pun.

Mulai tengah malam tadi (1 Disember), penetapan harga di pam mengikut kaedah pengapungan terkawal mula dilaksanakan. Perbezaan antara Ron 97 dengan Ron 95 tinggal 20 sen, iaitu RM2.46 dan RM2.26 satu liter bagi setiap satunya. Kebanyakan pengguna berharap supaya paparan harga runcit minyak petrol dan diesel sebagaimana ketika bersekali dengan subsidi juga terus telus supaya mereka tahu sama ada mereka membayar pada harga pasaran sebenar, lebih tinggi atau lebih rendah.

Rancangan pemberian subsidi bersasaran dengan penggunaan MyKad barangkali ditangguhkan buat sementara waktu, melainkan jika harga petrol belum ditapis dunia kembali mencatat harga USD80 ke atas bagi setiap tong. Jika pengimport petrol tempatan berjaya menandatangani kontrak hadapan yang relatif murah, proses lindung nilai (hedging) bahan api itu bakal menguntungkan pengguna. Pengendali pengangkutan dan kaum nelayan yang menggunakan diesel boleh diberikan subsidi dalam bentuk kupon yang memiliki ciri keselamatan pintar.

...

...

...

...

...

No comments: