SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, November 15, 2014

KENANGAN BERSAMA DATUK JAHABERDEEN (THE DISADVANTAGE OF THE TALL)

Kami berdua tiba di dewan kuliah lima minit sebelum kuliah dimulakan. Nasib baik pintu bilik kuliah belum dikunci bagi mereka yang lewat. Nama pensyarahnya tidak perlu disebutkan kerana beliau sudah lama pergi.

'Kami' yang dimaksudkan ialah penulis blog (PB) dan Jahaberdeen bin Mohd Yunoos (kini Datuk). Kami sama-sama belajar dalam tahun dua di fakulti ekonomi, UKM Bangi. Jika tidak silap ketika itu fakulti ekonomi masih menumpang fakulti sains kemasyarakatan dan kemanusiaan (FSKK).
Datuk Jahaberdeen berhadapan dengan mikrofon
(berita penuh di sini)

Jahaberdeen orangnya tinggi lampai dan memiliki gaya rambut ala-afro ketika itu. Pelajar lain, terutama mahasiswi barangkali telah berada dalam dewan kuliah setengah jam lebih awal kerana khuatir terlewat. Kehadiran minimum yang wajib dicatatkan oleh setiap pelajar ialah 80 peratus jika tidak mahu disekat daripada menduduki peperiksaan.

Teguran pensyarah tertumpu kepada Jahaberdeen kerana sosok tubuh dia yang menggalah itu. PB terselamat, tetapi kami berdua hanya diam membatu sehingga pensyarah berkenaan membenarkan kami duduk. Sejak peristiwa itu, kami berdua menurut sahaja kebiasaan rakan sekuliah datang jauh lebih awal daripada jadual.

Jahaberdeen memang telah menyatakan hasratnya untuk belajar undang-undang sebagaimana Rais Zainuddin (kini Datuk dan bekas exco kerajaan Negeri Sembilan) yang merupakan mentor Jahaberdeen dalam TSB (Tindakan Siswa Bersatu). PB tidak pasti sama ada Jahaberdeen telah menyambung pengajian hingga tahun empat untuk ijazah sarjana muda kepujian. Zaman itu mana ada telefon bimbit, laptop atau kafe siber.

Setelah lama tidak mendengar khabar berita, tiba-tiba nama Jahaberdeen muncul dalam media cetak dan elektronik apabila bertindak sebagai peguam bela bagi kes yang boleh dikatakan berprofil tinggi juga. Jahaberdeen mungkin telah melupakan kuliah ekonomi kerana sibuk dengan pembabitan dalam bidang guaman serta organisasi di peringkat kebangsaan. Jahaberdeen kini memegang jawatan sebagai ahli majis Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang sering dilanda kontroversi, misalnya kes ujian penggunaan dadah terlarang.

Semasa di kampus, PB kerap juga bermain badminton hingga pernah 'berentap' di Dewan Canselor Tun Abdul Razak (Dectar). Namun, kelibat Jahaberdeen tidak pula pernah kelihatan. Mungkin Jahaberdeen bermain badminton di tempat lain, tetapi yang pasti sekarang Jahaberdeen membarisi kepimpinan BAM.

Datuk Jahaberdeen dari dahulu lagi sangat mementingkan semangat setia kawan. Beliau lebih banyak mendengar kawan bercakap daripada suka menyampuk walaupun berlaku perbezaan pendapat yang ketara. Sifat itu memang cocok bagi seorang peguam yang perlu melayan anak guam masing-masing bagi persediaan prosiding mahkamah ...

No comments: