SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, January 17, 2013

HARVARD PAPAR DALIL AL-QURAN (THE ULTIMATE TRUTH)

Universiti tersohor dunia, Harvard dilaporkan meletakkan terjemahan ayat al-Quran, surah an-Nisa', ayat 135 di pintu masuk utama sekolah undang-undangnya. Berita tersebut berlegar menerusi pelbagai media maya seperti facebook, twitter dan weblog. Petikan ayat itu disifatkan sebagai ungkapan paling hebat dalam konteks keadilan dan undang-undang.

Akhbar Berita Harian turut menyiarkan berita bersekali dengan imej seperti di bawah. Sumber asal dipetik daripada sebuah akhbar di Arab Saudi. Harvard ditubuhkan pada tahun 1636 di Cambridge, Massachusette, Amerika Syarikat dan memiliki dana kewangan melebihi keluaran negara kasar banyak negara, serta menjadi idaman pelajar terbaik seluruh dunia.
sumber: klik di sini

Sementara itu, akhbar Republika di Indonesia turut memberi perhatian terhadap laporan berkenaan, malah dalam versi yang lebih lengkap seperti di bawah. Sebelum petikan surah keempat al-Quran itu, tercatat ungkapan St. Augustine of Hippo, hidup antara 354 - 430 sebelum masihi (untuk maklumat lanjut, sila klik di sini) yang bermaksud 'undang-undang yang tidak adil hakikatnya bukan undang-undang'. Di bawahnya petikan Magna Carta of King John, dan di kanan bawah ungkapan masyhur Thomas Aquinas, selain ungkapan Sir William Blackstone, Marian Wright Edelman.

Dalam bahasa Melayu, ayat al-Quran itu bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman, jadilah kamu orang yang benar-benar penegak keadilan, menjadi saksi karena Allah biar pun terhadap dirimu sendiri atau ibu bapa dan kaum kerabatmu. Jika dia kaya ataupun miskin, maka Allah lebih tahu kemaslahatannya. 
sumber: klik di sini


Republika juga memetik jawapan Beverly Garretts, dari Harvard Information Center yang tidak mampu menjelaskan tentang adanya kutipan al-Quran tersebut. Dia hanya mengangkat bahu sambil berpandangan bahawa semua kutipan tersebut akan bermanfaat dan memberi inspirasi kepada mahasiswa dalam menghayati dasar-dasar hukum. Dengan demikian, mahasiswa tidak hanya melulu berpegang terhadap aspek teknikaliti perundangan semata-mata.


Berita Harian pula memetik akhbar Saudi, Ajel tentang Abdullah Juma, pelajar Harvard dari negara berkenaan yang memuat naik paparan berkenaan dalam akaun Twitter peribadinya. Daripada siapakah Harvad memperoleh petikan ayat tersebut tidak pula dijelaskan. Walaupun diletakkan pada kedudukan kedua selepas ungkapan tokoh gereja Roman Katholik di Afrika Utara itu, sekurang-kurangnya mesej kebenaran tersebar di sebuah institusi pengajian tinggi terkenal di dunia.
pertandingan di mahkamah olok-olok, Harvard: klik di sini

Pelajar undang-undang Malaysia mungkin lebih banyak memilih universiti di United Kingdom dan Australia atas sebab persamaan amalan undang-undang Komanwel. Namun, pelajar ijazah ijazah tinggi (sarjana dan doktor falsafah undang-undang) mungkin juga memilih Harvard untuk tujuan keunggulan akademik. Sebagai catatan, Barrack Hussien Obama, presiden negara Uncle Sam sendiri ialah lulusan sekolah undang-undang Harvard.

Di Malaysia, pelajar undang-undang juga dikehendaki mengikuti kursus undang-undang syariah dan bahasa Arab bagi memenuhi keperluan tempatan. Kefahaman asas tentang undang-undang Islam, hukum hudud, qisas dan takzir sudah pasti menyumbang terhadap pengukuhan kedudukan Islam sebagai agama persekutuan. Masyarakat negara ini harus belajar daripada Harvard yang begitu menghormati keunggulan ilmu walaupun daripada sumber yang berbeza dengan kepercayaan mereka...

1 comment:

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...


SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...