SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, January 22, 2013

ETIKA KEGURUAN LAMBANG KEUNGGULAN PENDIDIKAN (THE HIGHEST STANDARD OF PROFESSIONAL CONDUCT)

Pengetahuan tentang tatakelakuan atau etika keguruan telah didedahkan kepada semua guru pelatih praperkhidmatan, sama ada di fakulti pendidikan atau institut perguruan. Pada bahagian awal lembaran buku rekod mengajar juga memuatkan keseluruhan kod etika kerjaya keguruan terhadap murid, ibu bapa dan sesama guru. Memandangkan penggunaan buku rekod mengajar elektronik atas talian (e-record book) semakin meluas, peringatan tentang etika keguruan biasanya disebut dalam mesyuarat guru dari masa ke masa.

Antara perincian tentang etika keguruan di Malaysia terdapat di laman ini. Bahan kursus etika keguruan anjuran Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Selangor pula boleh dibaca di sini. Satu kajian bertaraf dua bintang tentang pengetahuan etika keguruan juga boleh diklik menerusi pautan ini.

Seterusnya, rujukan tentang garis panduan kod etika keguruan di luar negara boleh diklik pada nama negara berikut:  Amerika Syarikat, New Zealand, dan United Kingdom. Rujukan silang yang dilakukan bahawa etika keguruan di mana-mana negara sekalipun menjurus kepada kepentingan proses memupuk pembelajaran. Selain itu, para guru lebih maklum akan bidang peranan yang perlu dimainkan, serta had yang ditetapkan supaya tidak berlaku sebarang pelanggaran undang-undang pendidikan yang boleh membawa natijah tindakan mahkamah.

Keunggulan etika keguruan lebih terserlah ketika melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah. Guru menunjukkan kesungguhan dan keikhlasan yang optimum tanpa wujud elemen mengambil kesempatan ke atas khalayak murid yang berada di hadapan mereka (captive audience). Guru memberi  ruang kepada semua murid untuk terlibat dalam aktiviti pembelajaran dengan mematuhi segala prinsip capaian saksama (aksesibiliti), keadilan (ekuiti), dan kesamarataan (equality).

Guru juga melaksanakan perlindungan terhadap keselamatan dan kemuliaan murid selaras dengan prinsip insan kamil yang menjadi cita-cita pendidikan. Setiap patah kata yang dituturkan dan setiap bentuk tindakan yang diambil dalam proses pembelajaran hanya bertujuan untuk menolong murid mengembangkan bakat, potensi dan fakulti yang ada dalam diri mereka. Guru sentiasa memasang niat yang tulus ikhlas dan melangkah ke bilik darjah dengan suci hati.

Di dalam kawasan sekolah, guru juga banyak menghabiskan masa bertugas dengan interaksi sesama rakan sejawatan sama ada dalam mesyuarat rasmi, perbincangan ikhtisas atau kegiatan tidak rasmi. Sebagai ahli ikhtisas dalam pelbagai bidang pengkhususan, kepelbagaian dan perbezaan pendapat memang tidak dapat dielakkan. Maka, masing-masing perlu berfikiran terbuka, bertolak ansur dan saling menghormati antara satu dengan lain.

Dalam mana-mana organisasi, tidak terkecuali sekolah, kemajuan kerjaya seseorang pegawai atau kakitangan akan bergantung kepada penilaian pegawai atasan. Persaingan untuk menarik perhatian pihak yang berkenaan jika tidak dikendalikan secara baik mungkin boleh menjurus kepada salah faham yang berlebihan. Sebarang riak pertelingkahan mesti diselesaikan serta-merta sebelum tersebar sebagai tema perbualan amatur.

Etika keguruan yang unggul juga terserlah apabila guru melayan ibu bapa pelajar dan tetamu sekolah dalam perjumpaan rasmi dan tidak rasmi. Demikian juga apabila para guru menghadiri pelbagai kursus, majlis dan mesyuarat di luar kawasan sekolah. Ketepatan masa dan penampilan yang kemas memberikan gambaran yang baik terhadap keakuran etika keguruan... 

No comments: