SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, December 2, 2014

MUNGKINKAH HARGA BARANG TURUN APABILA HARGA MINYAK JATUH MERUDUM? (EXCUSES AND JUSTIFICATION)

Apabila harga bahan api diumumkan naik, bukan main cepat golongan peniaga menaikkan harga barang dengan pelbagai alasan walaupun pengangkutan bukanlah komponen kos yang tertinggi. Namun, apabila harga bahan api sudah turun, bukan main liat lagi golongan peniaga yang sama hendak menurunkan harga barang. Persatuan pengguna yang memang dikenali sebagai kurang stamina di negara kita hampir tidak kedengaran bersuara membela nasib orang ramai yang sentiasa menjadi mangsa kerakusan kaum pemodal atau kapitalis itu.

Kelemahan persatuan pengguna tempatan dilengkapkan pula dengan isu kepimpinan gerakan koperasi yang kurang bermaya dan tidak menyengat. Mereka lebih berminat mengejar glamor dan kesempatan berdamping dengan orang-orang kenamaan. Maka, golongan pemborong dan pengedar barangan masih mampu ketawa terbahak-bahak sambil bermaharajalela memanipulasi pasaran.

Kuasa tawar-menawar masyarakat pengguna tempatan bagi mengajar golongan peniaga yang tamak berada di tahap yang cukup lemah. Kekuatan untuk bersatu secara tuntas tidak berlaku sehingga golongan peniaga minoriti masih mampu mendabik dada, serta mengangkat kepala dengan begitu angkuh. Akibatnya, kos sara hidup terus membebankan hari demi hari di sebalik pendapatan wang yang boleh tahan juga.

....

....

....

....

....

1 comment:

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.