SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, December 6, 2014

GURU MUDA, KAKITANGAN PEJABAT USAH LUPA KEHALUSAN BUDI BAHASA (WHAT THE NOVICE MUST LEARN)

Dalam satu majlis keramaian, penulis blog (PB) berkesempatan mendengar pendapat seorang timbalan pengarah kesihatan negeri yang juga doktor pakar tulang (ortopedik) bercakap tentang tingkah laku doktor-doktor muda generasi Y. Beliau agak kesal dengan sikap orang muda sekarang yang sukar untuk menerima teguran dan sangat berkira tentang kerja. Mereka juga tidak begitu menjaga tutur kata apabila berkomunikasi dengan orang lama dan pegawai atasan.

Hal itu mengingatkan PB tentang satu peristiwa di sekolah apabila seorang guru wanita yang masih 'setahun jagung' mendesak seorang guru veteran menyerahkan maklmuat yang dikehendaki. Memang benar guru wanita muda itu diberikan tanggungjawab mengumpul maklumat berkaitan, tetapi dia patut tahu cara mendekati guru lama yang barangkali sebaya dengan ayahnya sendiri atau paling tidak sudah lama bergelar cikgu sedangkan dia ketika itu masih seorang bayi yang masih mentah. Maka, tidak salah apabila guru veteran tadi memberi teguran supaya dia lebih beradab.

...

...

...

...

...

...

...

...

1 comment:

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.