SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, December 18, 2014

MENJENGAH PASAR MALAM SIMPANG EMPAT (VALUES IN BUSINESS TRANSACTIONS)

Isu utama pasar malam ialah menjelang waktu Maghrib, urus niaga semakin rancak sedangkan waktu Maghrib itu sangat singkat. Penjual dan pembeli seperti buat-buat tidak dengar gema laungan azan. Tiada khemah surau sementara ditempatkan untuk kemudahan mereka yang hendak solat.

Di pasar malam Dungun, Terengganu, ketika azan dilaungkan, bekalan elektrik dihentikan buat sementara bagi mengingatkan pembeli dan peniaga supaya tidak leka berurus niaga sehingga luput waktu Maghrib. Macam Hotel Tawhid yang mempunyai sambungan pembesar suara Masjid al-Haram, begitu juga halnya pasar malam Dungun dengan Masjid Intan Zaharah. Maka, sekalian yang berada di pasar malam dapat mendengar segala bacaan dan pergerakan solat dan majlis pengajian atau bacaan Yasin, jika ada.

Di Chenderong Balai, Teluk Intan, tapak pasar malam, pasar Sabtu dan pasar tani diletakkan bersebelahan masjid. Maka, peniaga dan pengunjung tiada alasan lagi tentang kemudahan untuk solat sehingga terpaksa mengguna air mineral untuk wuduk dan membentang kotak sebagai hamparan untuk mendirikan solat di situ juga. Lalu, hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih.

Pasar malam Simpang Empat (Simpang Ampat?) terletak di seberang jalan dengan Masjid Jamek yang baru dibina semula dengan kos RM3.4 juta. Di situ juga, terdapat persimpangan lampu isyarat, balai polis dan tidak jauh dari SMK Sultan Abdullah.

...

...

...

...

1 comment:

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.