SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, December 29, 2014

PROFESOR LULUSAN DALAM NEGARA SEPENUHNYA (THE REASON OF STUDY LOCALLY)

Sebagai anak tunggal dalam keluarga, Michael Khoo tidak ingin berjauhan dengan kedua-dua ibu bapa yang telah lanjut usia. Khoo bersekolah, kemudian belajar hingga ke peringkat doktor falsafah (statistik) di Universiti Sains Malaysia (USM), negeri kelahiran beliau. Khoo bergelar profesor madya pada usia 31 tahun dan profesor (penuh) empat tahun kemudian, iaitu pada tahun 2011 (klik di sini).

Michael Khoo mengulangi sejarah seorang lagi Khoo, iaitu Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim yang memperoleh ijazah asas dan ijazah tinggi dari Universiti Malaya. Cuma, Khoo Kay Kim belajar ijazah asas di Universiti Malaya yang masih belum berpindah dari Singapura ketika itu. Khoo Kay Kim ialah sarjana pengajian sejarah masyarakat Malaysia dan juga penganalisis sukan terkemuka.

Dato' Dr. Awang bin Sariyan, ketua pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) juga memperoleh semua ijazah beliau di dalam negara, iaitu sarjana muda persuratan dengan kepujian dari UKM, sarjana dan doktor falsafah dari Universiti Malaya. Beliau mantan profesor di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya dan Universiti Beijing. Awang Sariyan ialah nama besar dalam bidang linguistik, serta disegani di seluruh dunia.

Sebenarnya sesenarai panjang lagi cendekiawan tersohor memiliki latar belakang seperti mereka bertiga di atas. Contoh seperti mereka sangat penting untuk disebut sebagai penanda aras pengajian tinggi tempatan. Malah, pengajian ijazah lanjutan di Malaysia memang mendapat kepercayaan antarabangsa termasuk dari negara maju seperti Amerika Syarikat, Britain dan Jepun.

Ijazah asas dan ijazah tinggi di Malaysia diiktiraf di seluruh dunia, setara dengan universiti terkemuka lain. Hasil penyelidikan ketiga-tiga orang profesor yang tersebut telah dibentangkan dalam persidangan akademik antarabangsa dan diterbitkan dalam jurnal akademik yang autentik (refereed journal). Sumbangan mereka dalam proses penggubalan dasar dan kemajuan industri juga begitu bermakna.

Terdapat golongan angkuh yang menganggap pendidikan di dalam negara sebagai tolol (goon) bermula daripada sekolah dengan guru lulusan tempatan yang diajar di universiti juga oleh pensyarah lulusan tempatan. Mereka sebaliknya sangat berbangga dengan ijazah luar negara, apatah lagi jika dari Cambridge, Oxford, Harvard, Yale, Princeton, Berkeley atau MIT. Tidaklah salah untuk berbangga sebagai tanda sayang terhadap institusi pengajian yang tersohor, tetapi agak keterlaluan untuk merendah-rendahkan lulusan institusi pengajian yang lain.

Sebahagian besar pemimpin dan tokoh memperoleh ijazah asas di dalam negara sebelum menyambung pengajian ijazah tinggi di universiti terkemuka luar negara berdasarkan penarafan bidang pengajian tertentu. Banyak pula pemilik ijazah asas, terutama sains dari universiti tempatan terus diterima masuk untuk pengajian doktor falsafah tanpa syarat memiliki ijazah sarjana terlebih dahulu. Mereka hanya berusia 24 tahun apabila menggenggam Ph.D serta mempunyai kesempatan yang panjang untuk meniti puncak kecemerlangan dalam dunia cendekia.

Tidak dinafikan bahawa mereka yang pernah belajar di luar negara memiliki kelebihan tertentu, terutama dari segi pendedahan pengalaman dalam persekitaran negara asing dan pergaulan yang lebih luas. Namun, universiti tempatan juga menjalinkan hubungan strategik dengan universiti tersohor dunia, contohnya UKM dengan Cambridge untuk pengajian undang-undang. Dari masa ke masa terdapat program pertukaran pensyarah dan pelajar antara kedua-dua buah universiti ...

1 comment:

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.