SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, February 23, 2015

JANGAN RAGU DENGAN UNIVERSITI TEMPATAN (BIAS ARGUMENTS SKEW THE TRUTH)

Dasar mengurangkan penghantaran pelajar ijazah asas sarjana muda ke luar negeri bermula secara seriuspada pertengahan dekad 1990-an. Sebagai contoh, jika sebelumnya lebih separuh lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekolah menengah teknik diberikan biasiswa melanjutkan pelajaran terutamanya ke United Kingdom, Amerika Syarikat dan Australia. Namun, setelah pengenalan dasar berkenaan, bilangan mereka yang terpilih boleh dikira dengan jari sahaja.

Lulusan diploma Institut Teknologi Mara (kini UiTM) dan politeknik juga mempunyai pool tertentu untuk menyambung pengajian di seberang laut. Guru dan pegawai kerajaan juga dipelawa memohon hadiah latihan persekutuan cuti bergaji penuh dengan biasiswa untuk ijazah tinggi sarjana dan doktor falsafah di seberang laut. Guru-guru bahasa Inggeris lulusan maktab perguruan juga merasa pengalaman belajar di negeri orang putih.

Kini, penghantaran pelajar cemerlang tertinggi ke luar negara masih ada, tetapi bilangannya sangat terhad. Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Mara dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) hanya ditawarkan kepada calon yang melepasi kriteria pencapaian akademik dan kemahiran insaniah terbaik. Sebagai contoh, biasiswa ijazah perubatan (MBBS, MD) di United Kingdom bernilai RM1.3 juta seorang, manakala di Manipal melebihi RM300,000.

...

...

...

...

...

No comments: