SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, November 7, 2011

BIAWAK DIBAHAM KAWANAN ANJING LIAR (THE VICTIM IN THE FOOD CHAIN)

Sesudah menghadiri majlis akikah cucu ketiga datuk bandar Ipoh berhampiran SMK Wira Jaya, Ipoh, penulis blog (PB) dan keluarga langsung ke Kampung Sengat. Ketika tiba di tapak tebus guna lombong untuk projek perumahan di situ, kelihatan seekor biawak muncul dari saluran air buangan dan naik ke darat. Tiba-tiba sekumpulan 20 ekor anjing liar entah dari mana datang menerpa dan mengerjakan biawak malang itu.
Biawak itu cuba menyelamatkan diri dengan masuk semula ke dalam kawasan berair. Namun, anjing ikut turun ke dalam air yang cetek itu. Biawak diseret semula ke darat.

Biawak tidak berputus asa. Dengan perlindungan kulit yang keras dan senjata libasan ekornya, sang biawak cuba melawan. Biawak cuba masuk pula ke dalam parit kecil berhampiran.

Anjing terus mengejar dan tidak mahu melepaskan mangsa begitu sahaja. Disebabkan jarak yang jauh dan terdapat kenderaan lain di belakang, PB terpaksa beredar. Nasib sang biawak tidak dapat dipastikan.

Fenomena seperti itu biasa ditonton menerusi saluran televisyen National Geograhic atau Animal Planet sahaja. Si cilik dalam kereta tidak putus-putus berharap supaya biawak dapat melepaskan diri. Kumpulan anjing yang kelihatan ada agihan tugas, menyerang, waspada, mengepung dan menyalak hanya mengikut naluri haiwan dalam sistem rantaian makanan...

No comments: