SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, November 14, 2011

TIGA HARI YANG SANGAT BERBEZA (PEAK AND SILENT HIT)

Tanggal 13 November 2011, hari Ahad, iaitu sehari sebelum peperiksaan SPM bermula blog ini "diserbu" dengan paparan tertinggi, iaitu sebanyak 7,072 berbanding dengan hari sebelumnya, 2,447. Pada hari SPM bermula, jumlah paparan turun kepada 1,576. Masukan paling hangat ialah "Karangan Ciri-ciri Pelajar Cemerlang" yang mencatat 1,850 paparan untuk satu hari sahaja.

Satu hari dalam bulan November 2011 berjaya mengatasi jumlah paparan dalam sepanjang bulan November 2010 yang hanya mencatat 6,554 paparan. Lonjakan sebegini hanya berlaku sekali sekala sebagaimana pasaran saham yang mengalami bull run seperti pada tahun 1993. Keadaan boleh menjadi sebaliknya apabila jumlah paparan merudum di bawah 100 kali, sama seperti keadaan pasaran saham yang lengang akibat bearish run pada tahun 1998.

Dalam keadaan biasa, blog yang bersifat pembelajaran dan perbincangan isu semasa yang tidak bersifat sensasi ini hanya mampu menarik antara 300 hingga 700 bukaan paparan sehari. Berdasarkan pemerhatian, didapati bahawa kiraan jumlah pengunjung ialah separuh daripada jumlah paparan. Dalam kata lain, seorang pengunjung blog secara purata membuka dua paparan setiap kali mereka singgah di blog ini.

Blog ini hakikatnya mendapat sokongan terbesar daripada pengunjung awal remaja, iaitu murid sekolah tingkatan 1 hingga 5 yang mempelajari komponen sastera (komsas) dalam mata pelajaran bahasa Melayu. Penulis blog (PB) sentiasa berusaha menampilkan input yang terbaik berdasarkan kehendak sukatan pelajaran, huraian sukatan pelajaran dan buku teks yang asal. PB percaya bahawa dengan menikmati karya sastera yang asal sahaja bakal membolehkan murid menyempurnakan semua tugasan pembelajaran, termasuk peperiksaan dalaman di peringkat sekolah dan juga peperiksaan awam.

Sesekali PB memasukkan artikel yang bersifat ilmiah dengan rujukan bahan bacaan yang autentik dan data penyelidikan sebenar. Perkongsian maklumat seperti itu mampu mendekatkan PB dengan pengunjung blog yang memiliki wibawa tertentu dalam bidang pemerolehan ilmu. PB berterima kasih kepada sebilangan followers yang mempunyai pengalaman menulis buku sama ada buku teks, karya sastera dan sudah menjadi otai dalam penulisan blog.

Sebagai guru Bahasa Melayu dan Ekonomi, serta sebagai penyelaras unit penyelidikan pengajian prauniversiti tingkatan 6, PB akan sentiasa menerapkan pendekatan yang seimbang dan tertib dalam setiap masukan. Dalam kata lain, walaupun kelihatan seperti penulisan popular biasa, PB akan memberi suntikan elemen bahasa, ekonomi dan penyelidikan secara sederhana. PB berhasrat untuk sentiasa mengajak pengunjung blog berkongsi pengalaman yang berguna, sesuai dengan cogan kata (tag line) "berkongsi maklumat terkini, menjana minda cemerlang dan mengharap redha-Nya...

No comments: