SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, November 28, 2011

KAMPUNG SELABAK BERWAJAH BAHARU (SCHOOL DAYS MEMORY)

Sebahagian murid SMK Seri Perak, Jalan Changkat Jong, Teluk Intan datang dari Kampung Selabak dalam lingkungan jarak dua kilometer sahaja. Semasa belajar di situ, penulis blog (PB) sering berkunjung ke rumah rakan-rakan di sana. Kadang-kadang, kami turut mengadakan pertandingan persahabatan badminton di ladang kelapa sawit berhampiran.

Selabak sinonim dengan tanaman nanas Eropa, sejenis nanas yang bersaiz besar, manis dan kurang tajam kerana bilangan mata nanas yang jarang. Kalau Sungai Manik terkenal dengan tanaman padi, maka Selabak terkenal kerana tanaman nanas yang istimewa itu. Sebelum Lebuh Raya Utara Selatan dibuka sepenuhnya pada tahun 1993, kenderaan yang menghala ke arah selatan sebahagian besarnya akan melewati Kampung Selabak menuju ke Bidor, Tapah, Sungkai, Tanjung Malim dan Kuala Lumpur.

Nanas Selabak sesuai dijadikan buah tangan kepada keluarga atau sahabat yang dikunjungi. Nanas Selabak sukar dibandingkan dengan nanas baka lain di pasaran. Nanas Selabak memiliki jenama yang sudah kukuh.

Kini laluan Jalan Changkat Jong hanya digunakan oleh penduduk tempatan, atau sesekali orang luar yang datang menziarahi kaum keluarga dan sahabat handai. Maka, pemasaran nanas secara bersemuka tidak lagi rancak seperti dahulu. Namun, dengan kemudahan teknologi terkini, pemasaran nanas Selabak boleh dilakukan secara atas talian.

Andai terdapat usahawan yang kreatif, nescaya nanas Selabak boleh dijual sebagai jenama bertaraf antarabangsa dengan keluaran nilai tambah menerusi aktiviti industri hiliran. Selain dimakan mentah, nanas boleh diproses sebagai hidangan cuci mulut, jem dan jus. Malah, tidak mustahil bahawa nanas juga memiliki khasiat untuk proses penyembuhan dan pemakanan sihat.

Sahabat sekelas PB dahulu, Rosli Suratman khabarnya menyambung pengajian dalam bidang teknologi makanan. Barangkali Rosli boleh mengambil daya usaha penyelidikan tentang potensi nanas Selabak dari segi makanan kesihatan. Pasukan penyelidik Mardi dan UPM juga boleh mengusahakan sesuatu.

Selain nanas, Selabak juga terkenal dengan keluaran keladi yang sungguh istimewa. Saiz isi keladi Selabak juga besar, empuk dan paling penting tidak gatal. Harga sekilo keladi Selabak ialah RM4 dan pembeliannya pasti berbaloi. Sesiapa yang pernah menjamah keladi selabak pasti akan kembali ke sana atau membuat pesanan melalui teman yang berkunjung ke Selabak.
Gerai nanas dan keladi Selabak telah dinaik taraf kepada deretan kompleks perniagaan moden yang selesa dan selamat. Tempat letak kereta yang disediakan juga lebih luas. Mungkin pada peringkat permulaan, peniaga dan pembeli berasa kekok dengan perubahan itu, tetapi lambat laun pasti terbiasa...

No comments: