SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, November 29, 2011

LIRIK LAGU PROMOSI PERGAULAN BEBAS? (THE SONG MESSAGE)

Terdapat penulis lirik lagu mendakwa bahawa mereka sebenarnya bermaksud menyampaikan mesej ketuhanan dan cinta universial menerusi nyanyian. Benarkah begitu niat asal mereka, berselindung di sebalik justifikasi yang mengelirukan? Adakah mereka mahu menutup hakikat sebenar nilai komersial sesebuah lagu yang dialunkan oleh para penyanyi yang disaluti glamor?

Lagu Inggeris terkenal, You Light Up My Life dikatakan sebagai nyanyian gereja, tetapi diterima oleh penggemar irama pop sebagai bait-bait memuja kekasih. Lagu kontroversi itu terbabit dengan proses mahkamah setelah didendangkan oleh banyak penyanyi. Status sesuatu lagu yang dikomersialkan akan bergantung kepada tanggapan pendengar walaupun atas nama lagu rohani dan nasyid.

Namun, kebanyakan lagu yang bertema cinta secara terang-terangan menggalakkan gaya hidup yang tidak sihat. Gambaran tentang cinta kasih yang berlandaskan nafsu syahwat dibesar-besarkan. Dalam kes ekstrem, cinta teruna dara diungkap secara melampau, misalnya menerusi rangkap pantun:

          Nasi lemak buah bidara,
          Sayang selasih hamba lurutkan,
          Buang emak buang saudara,
          Kerana kasih hamba turutkan.

Sebuah lagu terbaru remaja yang mengisahkan perkenalan menerusi facebook mengandungi ungkapan lebih kurang bermaksud "pejam mata, lakukan apa sahaja" apabila si dara berada di persimpangan sama ada hendak berjumpa dengan teruna yang menjadi rakan sembang di laman sosial berkenaan. Secara tidak langsung, lirik lagu berkenaan membayangkan bahawa rujukan kepada ibu bapa langsung tidak perlu. Bab hukum hakam langsung tidak terlintas di dalam fikiran agaknya.

Sudah tentu kita tidak bermaksud untuk melabel semua lagu bertema cinta sebagai hampa dan rosak belaka. Maksudnya, para penulis lirik harus lebih berhati-hati dan teliti dalam pemilihan kata dan mesej sesebuah lagu. Jika tidak, lalu alunan gemersik dengan irama yang membuai perasaan juga sama sekali tidak membangun jiwa yang murni dan sihat.

Lirik lagu bertema cinta universal akan bersifat serba guna. Pilihan kata dan mesej yang disampaikan berfungsi sebagai kawalan akhlak remaja dan masyarakat secara bijaksana. Perjalanan bangsa dan umat untuk mencapai status khaira ummah masih berliku dan panjang sekali...

No comments: