SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, November 24, 2011

HIJRAH IALAH PERJALANAN DAN PERUBAHAN: PENGERTIAN DAN AMALAN (THE NEW YEAR OF LUNAR CALENDAR)

Alhamdulillah, kita masih bernafas untuk melalui hari terakhir tahun 1432 Hijriyyah dan Insya-Allah panjang umur murah rezeki memiliki kesempatan untuk menelusuri tahun baharu Hijrah 1433. Marilah sama-sama kita melakukan muhasabah diri supaya setiap detik dalam kehidupan kita penuh dengan barakah, pengampunan dan rahmah Ilahi. Sambutan Hijrah tidak membawa sebarang erti jika kita masih di takuk lama dan enggan melakukan perubahan ke arah kebaikan, kebajikan dan redha Ilahi.

Hijrah Junjungan Baginda Nabi Muhammad Sallallahu alaihi wasallam, keluarga dan sahabat dari Makkah ke Madinah lebih 14 kurun yang lalu merupakan titik tolak perkembangan Islam yang lebih pesat. Pelbagai jolokan diberi terhadap peristiwa hijrah berkenaan. Hijrah ialah pengorbanan, hijrah ialah perjuangan, hijrah ialah persaudaraan dan banyak lagi.

Secara fizikal, hijrah ialah perpindahan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Namun, barang diingat bahawa hijarah dalam konteks masyarakat Islam berlandaskan perintah Ilahi sebagaimana yang digariskan lewat al-Qur'an dan al-Sunnah. Hijrah hendaklah dilakukan dengan niat yang tulus semata-mata kerana Allah selaras dengan semangat hadith mutawattir, Innamal a'malu b'i'n-niah (ila akhir) yang berpunca daripada peristiwa Hatim yang berhijrah kerana mengejar-ngejar Ummu Qais.

Maka, umat Islam pada hari ini harus muhasabah diri terhadap proses hijrah dalam diri. Adakah detik demi detik, hari demi hari, bulan demi bulan dan tahun demi tahun kita melakukan proses perubahan ke arah yang lebih baik? Adakah solat kita lebih khusyuk, hafazan ayat suci kita bertambah dan tutur kata kita lebih baik?

bersambung...

No comments: