SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, December 23, 2012

AKHIR PERJALANAN JUARA CATUR REMAJA (MAY ALLAH GRANT THE FAMILY A PLACE IN HEAVEN)

Dungun, Terengganu: Ahad 23/12/12

Siti Khadijah binti Sabirin, 12, baru sahaja menerima berita gembira kerana diterima masuk ke sekolah berasrama penuh, iaitu Sesma (Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu) setelah muncul sebagai antara murid cemerlang UPSR 2012 di Sekolah Kebangsaan Sura. Siti Khadijah juga aktif dalam bidang kepimpinan sebagai pengawas sekolah. Bersama kakaknya, Siti Aisyah, 14 (SMK Intan Zaharah, Dungun), Siti Khadijah menyertai dan memenangi pelbagai pertandingan catur remaja hingga ke peringkat kebangsaan. Ayah mereka, Cikgu Sabirin bin Sulaiman, 45, bertugas di tempat Siti Aisyah belajar, berasal dari Johor dan ibu mereka bernama Halina Saif @ Saib, 40.

Kini, mereka hanya tinggal kenangan kerana sudah menyahut panggilan Ilahi dalam suatu tragedi menyayat hati berhadapan dengan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Kemasik dekat sini sekitar pukul 1.30 pagi tadi. Menurut sumber, Cikgu Sabirin ialah guru bahasa Jepun, dan kedua-dua anak beliau juga dilahirkan di negara matahari terbit itu. Penulis blog (PB) sekeluarga sempat melihat kenderaan keluarga malang itu dan juga bas ekspres Budaya yang bertembung dalam keadaan jalan yang licin akibat hujan renyai dan awal pagi yang gelap ketika dalam perjalanan menuju utara.
Siti Khadijah (kiri sekali) semasa hayatnya

Menurut laman sesawang rasmi Persatuan Catur Antarabangsa Sedunia, Siti Aishah berada pada kedudukan 1,639 daripada sejumlah 135,707 orang pemain catur berdaftar. Dalam banyak kejohanan, Siti Aisyah bukan sahaja menjuarai kategori perempauan, tetapi juga muncul sebagai juara keseluruhan setelah kutipan mata dikumpul sepenuhnya. Kehilangan Siti Aisyah pasti dirasakan oleh rakan dan saingan beliau, bahkan kepada persatuan catur kebangsaan.

Siti Khadijah juga mengekori rapat kedudukan kakaknya dan sama-sama menyertai kejohanan catur tertutup peringkat kebangsaan pada bulan Julai yang lalu. Ternyata bahawa kepintaran mengatur langkah bidak catur tidak menjejaskan tumpuan Siti Khadijah dalam pelajaran, bahkan mampu muncul dalam kalangan kelompok terbaik. Kegigihan dan ketekunan Siti Khadijah akan selalu menjadi sebutan di Sekolah Kebangsaan Sura.

Betapa pun anggota keluarga dan rakan kedua-dua adik-beradik pintar dibalut kepiliuan, hakikatnya Allah lebih menyayangi mereka. Maka, ikhaskan pemergian mereka sekeluarga dengan iringan doa semoga mereka ditempatkan dalam kalangan hamba Allah yang beriman dan beramal saleh. Jasa dan sumbangan mereka akan terus hidup dalam kenangan dan sejarah peribadi masing-masing....

No comments: