SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, December 28, 2012

HARI PERTAMA DI BILIK DARJAH TAHUN BAHARU (LONG-LASTING FIRST IMPRESSION)

Pandangan kali pertama, sepintas lalu dan spontan sentiasa dianggap penting yang bakal menentukan kejayaan pertemuan seterusnya, jika masih berlaku. Demikian pentingnya pertemuan pertama yang lebih diingati berbanding dengan segala pertemuan yang lain. Konsep cinta pandang pertama mungkin tepat sekali dengan kejayaan pertemuan pertama.

Dalam sesi temu duga permohonan jawatan, panel penemu duga sangat maklum bahawa calon yang berada di hadapan mereka memakai beberapa lapis topeng bagi menutup seboleh mungkin wajah sebenar mereka. Namun, panel penemu duga juga maklum bahawa aura atau getaran yang menghantar isyarat tentang kesesuaian calon dengan jawatan yang dipohon boleh dirasakan. Aura atau getaran itu pada hakikatnya ialah tanggapan pertama terhadap gaya dan tingkah laku sebenar calon.

Dalam konteks pembelajaran di bilik darjah, pertemuan pertama antara seseorang guru dengan sekumpulan murid setelah lama bercuti juga bakal lebih diingati daripada hari-hari seterusnya. Keputusan kritikal murid sama ada untuk menerima atau menolak gaya pembelajaran yang direka bentuk oleh guru dibuat pada hari yang pertama. Maka, guru hendaklah memastikan bahawa pertemuan pertama itu bakal memupuk kesedaran dan kesediaan yang tinggi untuk murid belajar.

...

...

...

...

...

...

...

No comments: