SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, December 21, 2012

PENGALAMAN SEBAGAI PENGHUNI RUMAH ORANG BUJANG (LIFE BEFORE GETTING MARRIED)

Banyak kali juga penulis blog (PB) tinggal di rumah bujang, tetapi canggih sedikit daripada gambaran filem 'Bujang lapok' arahan Tan Sri Dr. P. Ramlee. Antaranya di Padang Jawa, Kelang, Melaka, Bagan Datuh, Sungai Sumun dan di Ipoh. Boleh dikatakan PB mempunyai kamar peribadi dan tidak perlu berkongsi. Bayar mahal sedikit tidak mengapa, asal sahaja selesa. Rakan serumah pula macam-macam pekerjaan dan macam-macam pula perangai masing-masing, termasuklah yang menulis ini.

Di Padang Jawa misalnya, PB bercampur gaul dengan tenaga industri (pekerja kilang) berdekatan Shah Alam. Dalam rumah hanya ada bilik air, tetapi tiada tandas. Lapan buah rumah sewa berkongsi satu unit tandas, sudah seperti cerita Bujang Lapuklah pula!

Di Melaka, semasa latihan praktikum tinggal di sebuah rumah teres taman perumahan Bukit Katil, berdekatan dengan sekolah menengah vokasional. Setelah dua bulan berpindah pula ke rumah sewa seberang jalan Sekolah Menengah Seri Kota, Ayer Leleh. Rumah sebuah, tetapi tiada tandas juga! 

Di Sungai Sumun, PB menghuni kuarters guru bersebelahan surau dan pejabat sekolah. 

Di Bagan Datuh, mulanya di sebuah rumah yang agak kecil, tetapi setelah itu berpindah ke Selekoh, berdekatan Sekolah Tun Abdul Razak.

Di Ipoh, tinggal di rumah semi-D yang mewah sedikit. Rakan serumah terdiri daripada doktor perubatan, pengurus bank, jurutera, dan pensyarah perakaunan politeknik.

...

...

...

...

...


No comments: