SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, December 18, 2012

SISWAZAH PNGK RENDAH DILAMAR SYARIKAT MAKANAN SEGERA (PAPER CHASE QUALIFICATION AND UNEMPLOYMENT PROBLEM)

keratan akhbar Kosmo, 17/12/12 (Isnin)
(sila klik pada salinan di atas untuk paparan penuh)

Seperti lazim, siswazah menganggur akan dilabel dengan dakwaan tertentu yang belum dibuktikan secara autentik melalui dapatan kajian yang berwibawa. Sudah pasti banyak lagi pemboleh ubah luar kawalan (extreneous variable) yang gagal dikesan kalau sekadar membuat pengamatan amatur sahaja. Kali ini, giliran Ketua Sekretariat SL1M (Sekretariat Latihan 1Malaysia), Norashikin binti Ismail pula melempar dakwaan yang boleh membikin telinga siswazah yang masih belum mendapat pekerjaan menjadi berdesing.

Dakwaan pertama ialah kecenderungan mencuba nasib dengan syarikat gergasi seperti Petronas sahaja, lalu menolak pelawaan untuk jawatan pembantu pengurus di syarikat makanan segera. Barangkali Norasyikin perlu meletakkan dirinya sendiri dalam kedudukan siswazah yang masih belum bekerja itu. Mahukah Norasyikin bekerja di syarikat makanan segera dengan skala ganjaran yang kurang memuaskan dan tidak berbaloi jika dibandingkan dengan kos sara hidup semasa?

Pencapaian purata nilai gred kumulatif (PNGK) yang didakwa sebagai rendah (2.2) dipengaruhi oleh banyak sebab, misalnya jurusan pengajian yang lebih sukar, kegiatan bukan akademik dan luar kawalan. Sudah tentu tidak adil untuk membandingkan PNGK siswazah fizik dengan siswazah sains politik, siswazah matematik dengan siswazah sejarah, dan sebagainya. Sekadar satu bukti bahawa seorang siswazah perakaunan kelas tiga UKM kini menjawat kedudukan ketua pengarah sebuah badan berkanun, berbanding dengan rakannya yang mendapat kepujian dua atas yang hanya menjadi akauntan biasa.

Kekurangan dalam kemahiran insaniah seperti komunikasi, interpersonal, perwatakan, keyakinan dan pertuturan bahasa Inggeris tidak patut dibebankan kepada pihak universiti tempatan atau siswazah yang berkenaan. Hakikatnya, majikan sudah terlalu besar kepala apabila enggan menyediakan peruntukan latihan semula kepada pegawai dan kakitangan mereka. Adakah mereka menganggap universiti mesti tunduk kepada tuntutan pasaran dan swasta dalam hal itu?

Kebanyakan universiti yang berimej vokasional (hand's-on) sering membesar-besarkan cerita konon siswazah mereka berjaya mendapat pekerjaan dalam tempoh tiga hingga enam bulan selepas tamat pengajian. Data yang digunakan ialah soal selidik kajian pengesanan status pekerjaan siswazah sempena majlis konvokesyen. Pihak manakah yang dapat memberi jaminan bahawa dapatan yang diperoleh bebas daripada sebarang bentuk manipulasi

Diskriminasi syarikat multinasional, terutama yang berpangkalan di luar negara sudah menjadi cerita lama. Prasangka terhadap kebolehan seseorang siswazah berasaskan jantina dan kaum masih berleluasa. Siswazah universiti tempatan yang diambil pun hanya sekadar memenuhi syarat minimum.

Maka, peranan konglomerat bumiputera dan syarikat berkaitan kerajaan sangat kritikal. Memang keupayaan menawarkan jawatan kepada siswazah agak terhad, syarikat gergasi sedemikian boleh mewujudkan jaringan industri atau rangkaian vendor yang boleh diceburi oleh para siswazah. Memandangkan sebahagian besar siswazah datang daripada latar belakang sosioekonomi yang sederhana, syarikat gergasi tempatan boleh mewujudkan jalinan strategik dengan institusi kewangan supaya siswazah yang berbakat dalam bidang keusahawanan dapat ditolong.

Perancangan buruh yang cacat (Prof. Dr. Donald J. Blake, UKM)
-   perancangan senario
-   model paradigma palsu

Pengalaman Amerika Syarikat: hipotesis tapisan, perang dingin dengan Rusia, Sputnik
-  siswazah fizik, mba
-  tertutupnya minda amerika
-  perluas industri

Tugas universiti: demi ilmu, kedudukan, pembekal pekerja?
-  konsep
-  pengaruh penyumbang pembiayaan
-  tradisi yang goyah

Nasib siswazah yang mengharapkan mobiliti sosial
-  bergolok bergadai
-  hutang pengajian
-  kecewa akhirnya

Permintaan dan penawaran buruh siswazah
-  arah aliran ekonomi
-  agihan
-  k-ekonomi

No comments: