SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, April 10, 2014

HURAIAN FAEDAH BERBANDING (COMPROMISE AND COMPENSATION)

...

...

pengeluaran sebelum p’khususan

selepas p’khususan

selepas PAB  ( 1 :  4 )
negara
makanan
pakaian
kos lepas (pakaian)
kos lepas
(makanan)

makanan
pakaian

makanan
pakaian
M’sia
50
10
0.2
5

100
0

60
10
Jepun
50
20
0.4
2.5

0
40

40
30
Jumlah
100
30100
40

100
40

Terdapat ___ buah negara iaitu ______________ dan ___________. Kedua-dua negara mengeluarkan ______________ dan ____________. Sebelum pengkhususan, ______________ mengeluarkan ___ unit makanan dan ___ unit pakaian, manakala __________ mengeluarkan ___ unit makanan dan ___ unit pakaian. Jumlah keluaran dunia sebelum pengkhususan ialah ___ unit makanan dan ___ unit pakaian. __________ memiliki kelebihan dalam pengeluaran kedua-dua barang, iaitu ______________ dan  _____________ kerana kecekapan buruh yang lebih tinggi berbanding dengan  _____________. Maksudnya, _____________ memiliki faedah mutlak dalam pengeluaran kedua-dua barang.

Pengkhususan dan perdagangan masih boleh dijalankan berdasarkan kos lepas yang lebih rendah bagi setiap barang. Kos lepas makanan Malaysia ialah ___ unit pakaian, manakala di Jepun bersamaan ___. Kos lepas pakaian di Malaysia ialah ___ unit makanan berbanding dengan Jepun = ….

Maka, Malaysia mengkhusus dalam pengeluaran ____________. Buruh dari sektor ____________ berpindah ke sektor _____________ menjadikan keluaran ____________ Malaysia menjadi 2 X ___, iaitu ___ unit _____________. Jepun pula mengkhusus dalam pengeluaran ______________. Buruh dari sektor ___________ berpindah ke sektor ____________, lalu menjadikan keluaran ___________ berjumlah 2 X ___ = ___ unit pakaian. Jumlah keluaran dunia sudah berubah kepada ___ unit makanan dan ___ unit makanan. Perubahan yang berlaku ialah sebanyak _____ unit makanan dan _____ unit pakaian. Pengkhususan telah berjaya meningkatkan jumlah keluaran dunia bagi kedua-dua barang.
                                                                                                                           
Malaysia tidak lagi mengeluarkan ____________, manakala Jepun tidak lagi mengeluarkan ____________, sedangkan kedua-dua negara memerlukan barang tersebut. Maka, pertukaran perlu dilakukan berdasarkan kadar yang dipersetujui oleh kedua-dua buah negara. Hitungan yang dibuat menunjukkan harga relatif di Malaysia ialah 1 unit pakaian kepada ___ unit makanan (1:__), manakala Jepun 1:__. Kadar pertukaran perlu terletak antara dua harga relatif itu.

Andaikan kadar pertukaran yang dipersetujui ialah 1:__. Andaikan Jepun  menggunakan __ unit __________. Lebihan __ unit __________ lagi dieksport ke Malaysia. Sebagai balasan, Jepun akan memperoleh ___ unit _________ (__ unit pakaian X ___ unit makanan). Malaysia pula memperoleh __ unit __________ dan mempunyai baki __ unit _________ untuk penggunaan domestik (dalam negeri).

Berdasarkan kegiatan perdagangan antarabangsa Malaysia dengan Jepun, penggunaan dalam negeri Malaysia bagi makanan ber_________ __ unit, manakala penggunaan  ber_________ sebanyak  ___ unit.  Jepun pula memperoleh ____________  ___  _____________,  dan ___ makanan. Maka, kedua-dua buah negara telah beroleh laba (manfaat, untung) hasil kegiatan pertukaran eksport import yang berlaku.©   Azhar bin Mohd Rodzi, SmEkon (UKM), Dip.Ed (UIAM), M.Ed (Distinction) (Malaya)

...

...

...

No comments: