SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, April 26, 2014

MENGAPA EKONOMI GUNA SINGKATAN BAHASA INGGERIS? (FALSE ARGUMENT CUM WRONG ADVICE)

Dalam bab pengenalan ekonomi (mikro), pelajar diperkenalkan dengan keluk kemungkinan pengeluaran yang kemudiannya disebut sebagai KKP sahaja. Singkatan ejaan atau akronim yang digunakan berasaskan huruf pertama pada setiap pangkal ejaan. Namun, apabila masuk bab dua tentang keseimbangan pasaran, istilah permintaan dan penawaran disingkatkan sebagai DD dan SS daripada perkataan demand dan supply.

Bab tiga berkisar tentang teori pengeluaran, bermula dengan fungsi pengeluaran satu input berubah. Pelajar bakal menemui singkatan TP (total product untuk jumlah keluaran), AP (average product untuk keluaran purata) dan MP (marginal product untuk keluaran sut). Pembelajaran selanjutnya tentang kos pengeluaran akan menggunakan singkatan TC (total cost, jumlah kos), AC (average cost, kos purata), MC (marginal cost, kos sut), TR (total revenue, jumlah hasil), AR (average revenue, hasil purata) dan MR (marginal revenue, hasil sut). Ekonomi bidangan pula membezakan kos purata jangka pendek (SAC, short run average cost) dengan kos purata jangka panjang, LAC (long run average cost) dan kos sut jangka pendek, jangka panjang (SMC, LMC)

Analisis harga (P, price) dan kuantiti keluaran (Q, quantity) seperti dalam bab satu  masih dikekalkan. Label titik keseimbangan lazimnya diwakilioleh E (equilibrium). Demikian juga tentang kecerunan keluk permintaan firma yang diterangkan menerusi keanjalan permintaan harga (Edp, elasticity demand price). Hanay keanjalan permintaan silang (Ec, elasticity demand cross) dan keanjalan permintaan pendapatan (Ey, elasticity demand yield) tidak dibincangkan.

Bab akhir mikro tentang teori agihan dan keseimbangan pasaran faktor banyak menggunakan singkatan MRP (marginal revenue of product, keluaran hasil sut), MCF marginal cost of factor, kos sut faktor), TPP (total physical product, jumlah keluaran fizikal), APP dan MPP

...

...

...

...

...

...

No comments: