SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, April 15, 2010

PUSAT SUMBER SEKOLAH BAGAIKAN TAMAN ILMU (THE SCHOOL IN RESOURCE CENTRE CONCEPT)

Sekolah tidak mungkin dapat dipisahkan dengan pusat sumber (PS). Dahulu pusat sumber dikenali sebagai kutubkhanah atau perpustakaan. Biarpun nama berubah, peranannya tetap sama, iaitu menghimpunkan bahan rujukan dalam bentuk cetakan dan media lain.
Sejajar dengan kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi, PS juga menjadi tempat menyimpan bahan multimedia seperti CD, dan kemudahan mengakses internet. PS biasanya juga memiliki bilik studio (bilik tayangan ala dewan kuliah) dan bilik persediaan belajar. Pengwujudan jawatan guru media yang dihadkan waktu mengajar maksimum 8 waktu seminggu memungkinkan pengurusan PS lebih berkesan, cekap dan teratur.

Sejumlah pengawas pusat sumber yang setaraf dengan jawatan pengawas sekolah juga dilantik bagi melicinkan proses pentadbiran dan urusan pinjam-meminjam bahan bacaan. Mereka diberi pendedahan asas tentang sistem Dewey dan sistem katelog. Peranan pengawas PS sangat penting dalam usaha menarik minat warga sekolah mengunjungi PS.

Antara peringatan utama PS ialah SYYYYYYYYY... MOHON SENYAP! Bercakap-cakap atau bergurau senda dijadikan larangan kerana akan mengganggu pengunjung lain yang mahu menumpukan perhatian terhadap bahan rujukan. Malangnya mutakhir ini, larangan itu seakan-akan tidak diendahkan. 
Konsep sekolah dalam pusat sumber nampaknya hanya berlaku dalam bentuk promosi dari pagar utama sekolah hingga ke muka pintu PS. Pelbagai slogan dipamerkan. Selain itu terdapat iklan tapak kaki di sepanjang laluan utama sekolah bagi menunjukkan jarak ke PS. Banyak juga yang sudah pudar kerana terlalu kerap dipijak.

Pelajar berkunjung ke PS atas pelbagai sebab dan niat. Terdapat pelajar yang benar-benar merupakan pengunjung PS tulen. Namun, tidak kurang pula pelajar yang mengunjungi PS bagi memenuhi arahan guru, atau sekadar suka-suka untuk menyejukkan badan dengan pendingin hawa di PS.

bersambung...

1 comment:

Dewi Rumapea said...

Salam sejahtera!
Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan