SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, April 15, 2010

PUSAT SUMBER SEKOLAH BAGAIKAN TAMAN ILMU (THE SCHOOL IN RESOURCE CENTRE CONCEPT)

Sekolah tidak mungkin dapat dipisahkan dengan pusat sumber (PS). Dahulu pusat sumber dikenali sebagai kutubkhanah atau perpustakaan. Biarpun nama berubah, peranannya tetap sama, iaitu menghimpunkan bahan rujukan dalam bentuk cetakan dan media lain.
Sejajar dengan kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi, PS juga menjadi tempat menyimpan bahan multimedia seperti CD, dan kemudahan mengakses internet. PS biasanya juga memiliki bilik studio (bilik tayangan ala dewan kuliah) dan bilik persediaan belajar. Pengwujudan jawatan guru media yang dihadkan waktu mengajar maksimum 8 waktu seminggu memungkinkan pengurusan PS lebih berkesan, cekap dan teratur.

Sejumlah pengawas pusat sumber yang setaraf dengan jawatan pengawas sekolah juga dilantik bagi melicinkan proses pentadbiran dan urusan pinjam-meminjam bahan bacaan. Mereka diberi pendedahan asas tentang sistem Dewey dan sistem katelog. Peranan pengawas PS sangat penting dalam usaha menarik minat warga sekolah mengunjungi PS.

Antara peringatan utama PS ialah SYYYYYYYYY... MOHON SENYAP! Bercakap-cakap atau bergurau senda dijadikan larangan kerana akan mengganggu pengunjung lain yang mahu menumpukan perhatian terhadap bahan rujukan. Malangnya mutakhir ini, larangan itu seakan-akan tidak diendahkan. 
Konsep sekolah dalam pusat sumber nampaknya hanya berlaku dalam bentuk promosi dari pagar utama sekolah hingga ke muka pintu PS. Pelbagai slogan dipamerkan. Selain itu terdapat iklan tapak kaki di sepanjang laluan utama sekolah bagi menunjukkan jarak ke PS. Banyak juga yang sudah pudar kerana terlalu kerap dipijak.

Pelajar berkunjung ke PS atas pelbagai sebab dan niat. Terdapat pelajar yang benar-benar merupakan pengunjung PS tulen. Namun, tidak kurang pula pelajar yang mengunjungi PS bagi memenuhi arahan guru, atau sekadar suka-suka untuk menyejukkan badan dengan pendingin hawa di PS.

bersambung...

No comments: