SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, November 7, 2010

ABDUL GHAFAR GANTI ALIMUDDIN SEBAGAI KPPM (THE NEW "BOSS" OF MALAYSIAN EDUCATION)

Kuala Lumpur, Isnin: 8.11.10 / 1 Zulhijjah 1431

Kementerian Pelajaran Malaysia kini mempunyai pasukan baru sepenuhnya: menteri baru, ketua setiausaha baru dan ketua pengarah baru. Sebelum ini, Tan Sri Dr Zulkarnain dan Tan Sri Alimuddin ialah pasukan yang bermula dengan Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussien, menteri pelajaran terdahulu. Sekarang, Tan Sri Muhyiddin yang juga timbalan perdana menteri memiliki pasukan baharu sepenuhnya.
Pelantikan Datuk Abdul Ghafar bin Mahmud, 56, pengarah Institut Aminuddin Baki sebagai ketua pengarah yang baharu mulai semalam telah melengkapkan pasukan baharu berkenaan. Abdul Ghafar ialah lulusan sarjana muda sastera dari Universiti Malaya dan sarjana pendidikan dari University of East Anglia, England. Beliau dilantik selaras dengan peruntukan 144(3) perlembagaan persekutuan dan telah mendapat perkenan DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Sejarah perkhidmatan Datuk Abdul Ghafar:

1977, 1 Mei:  Lantikan pertama sebagai pegawai perkhidmatan pelajaran

1989:  Atase, Jabatan Penuntut Malaysia, Washington, Amerika Syarikat

2007:  Pengarah Bahagian Sukan, Seni dan Kokurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia

2008:  Ketua Nazir, Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti, Kementerian Pelajaran Malaysia.
Datuk Abdul Ghafar menggantikan Tan Sri Alimuddin bin Mohd Dom, yang bersara wajib mulai tarikh yang sama semalam. Tan Sri Alimuddin ialah lulusan sarjana muda sastera (psikologi / kaunseling) UKM dan sarjana sains (psikologi kaunseling) UPM. Jawatan KPPM ialah gred utama Turus III, iaitu setakuk selepas Jusa A.

KPPM juga mengganggotai Lembaga Naik Pangkat perkhidmatan awam yang hanya dianggotai enam orang pegawai tertinggi awam termasuk Ketua Setiausaha Negara (Turus I), Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Turus II), Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Ketua Polis Negara dan Ketua (panglima) Angkatan Tentera Malaysia. KPPM ialah jawatan tertinggi yang boleh disandang dalam perkhidmatan keguruan. Memandangkan pendidikan sekolah mendapat perhatian paling meluas, jawatan KPPM boleh dianggap sebagai "kerusi panas"...

No comments: