SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, September 4, 2010

KAMERA DULU-DULU (THE OLD SNAP)

Ketika bergelar mahasiswa, penulis blog (PB) pernah menyertai kursus asas fotografi selama 4 hari dibawah kendalian Angkatan Seni Foto Kebangsaan (Asfon) di UKM Bangi. Kandungan kursus lebih berfokus kepada aspek teknikal berbanding seni fotografi. Pengalaman yang diperoleh melayakkan PB dipilih sebagai jurugambar rasmi majalah Aspirasi, iaitu terbitan Persatuan Mahasiswa UKM.
Kamera yang digunakan berciri SLR, serta dikendalikan secara manual. Fungsi automatik hanya digunakan oleh jurugambar amatur, atau untuk tujuan suka-suka. Pengetahuan tentang bukaan dan pencahayaan membezakan kamera SLR dengan kamera automatik biasa.
Pada hari ini kamera SLR telah dimajukan supaya lebih canggih. Kamera SLR seperti di atas sudah boleh disimpan sebagai koleksi "muzium" peribadi, justeru tidak boleh diservis, serta tidak relevan lagi. Lagipun penggunaan filem negatif (untuk dicuci) sudah diganti dengan memory card.

Semasa kursus, PB sempat menggunakan teknologi bilik gelap untuk menghasilkan foto daripada filem negatif. Disebabkan harga segulung negatif agak mahal, iaitu kira-kira RM8 bagi 24 tangkapan gambar, maka hanya situasi yang betul-betul penting akan diambil fotonya. Apabila dicuci, tiap-tiap sekeping foto akan dijual pada harga 50 sen hingga RM1, bergantung kepada jumlah tempahan.

Ada banyak peristiwa lucu yang berlaku. Misalnya gulungan filem negatif terlucut hingga semua aksi yang dirakamkan hampa belaka. Kelas kursus Bahasa Inggeris PB meminta foto dengan pensyarah dirakamkan, siap dengan linangan air mata. Nasib baik mereka lupa bertanya tentang foto berkenaan!
Kemudian, kamera automatik yang lebih nipis dan ringan mula diperkenalkan di pasaran. Budak kecil pun tahu menangkap gambar asalkan punat pemetik kamera ditunjukkan. Tambahan pula kaki kamera (tripod) boleh dipasang dengan lebih mudah untuk mengambil gambar diri sendiri.
Jika kamera SLR memerlukan lampu flash yang berasingan, kamera automatik ini menyekalikannya. Lampu akan menyala secara automatik apabila pencahayaan tidak mencukupi. Kamera automatik di atas masih menggunakan teknologi filem negatif, serta perlu diproses di kedai gambar.

Koleksi gambar yang ditangkap perlu disimpan di dalam album. Antara keistimewaan kamera SLR ialah imej multiple expose, iaitu teknik tindanan gambar sepertimana super impose. Dengan pengenalan teknologi digital sebagai pengganti analog, serta aplikasi konsep small is beautiful, kamera SLR yang bersaiz besar dan manual hanya digunakan oleh jurugambar media rasmi dan studio kedai gambar...

No comments: