SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, January 17, 2015

'LEFTENAN ADNAN' NOVEL KOMSAS TINGKATAN 4: BAB 7, BAB 8 (RESISTANCE TO CHANGE)

Sinopsis Bab 7: Mereka Tidak Mengerti, muka surat 43 - 47)

Berita Pak Saidi menghantar Adnan ke sekolah Inggeris menjadi gempar dalam kalangan penduduk Kampung Sungai Ramal. Di masjid, Lebai Pian, Leman dan Abu mendesak Tok Ketua mengambil tindakan keras, sama ada memberhentikan persekolahan Adnan di situ atau dihalau dari kampung jika berdegil. Tok Ketua sebaliknya menempelak Abu, kerana anaknya Nordin dilihat oleh orang kampung mencuri. Abu dan Leman terus merengus kasar, lalu keluar dari masjid.

Setiba di rumah, Abu terus merotan Nordin walaupun cuba dihalang oleh isterinya. Nordin terus berjumpa kawan-kawannya bagi merancang tindakan balas kepada Pak Saidi yang dianggap mereka sebagai kaki sibuk. Mereka juga marah kerana Pak Saidi hanya mengajar silat kepada anak-anaknya. Kemudian mereka mengambil keputusan tidur di masjid dalam kesejukan hujan lebat dan gigitan nyamuk.

Sinopsis Bab 8:  Seteguh Karang, muka surat 48 - 57

Ketika Sedang berehat di pondok di tepi sawah, Pak Saidi didatangi Pak Karim yang menyampaikan duit hasil jualan getah yang dikirim oleh Ah Chong. Pak Karim juga memebritahu perihal Abu menghasut Tuk Ketua supaya bertindak keras ke atas Pak Saidi berhubung kes Adnan ke sekolah Inggeris. Pak Saidi kemudian menjelaskan orang putih berjaya datang menjajah Tanah Melayu atas faktor ilmu pengetahuan yang tinggi. Bukan senang mengalahkan Inggeris dengan senjata. Pak Karim menyimpan hasrat yang yang sama, tetapi semua empat orang anaknya perempuan belaka.

Pada sebelah petang, Pak Saidi dikunjungi pula oleh Tuk Ketua kampung, Lebai Pian, Pak Karim dan Isa di rumah. Tentang isu Adnan ke sekolah Inggeris, Pak Saidi menegaskan dia tidak mahu anaknya mewarisi pekerjaan bersawah dan bercucuk tanam sahaja. Pak Karim menyatakan sokongannya menyebabkan Lebai Pian melenting. Pak Saidi mencelah dengan kisah umat Islam pada zaman Nabi belajar dengan tawanan Perang Badar. Umat Islam juga digesa menuntut ilmu walaupun ke China (kata hukamak, bukan hadith seperti catatan novel, sila rujuk pakar). Tambahan pula, Cikgu Nazri Muslim yang taat (kaki masjid). Lebai Pian bungkam, langsung pergi begitu sahaja.

Perbincangan

Watak dan perwatakan

...

...

...

...

...

...

Latar masyarakat

...

...

...

Nilai

...

...

...

Persoalan

...

...

...

Pengajaran

...

...

...

Latar tempat

...

...

...

Latar masa

...

...

...

Contoh soalan aras komsas

...

...

Contoh soalan aras kbkk / kbat

...

...

No comments: