SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, December 26, 2011

KONSERTO TERAKHIR: PENGENALAN , BAB 1 (REPLACEMENT OF INTERLOK)

Pengenalan

Novel terbitan asal tahun 1980 ini telah diubah suai untuk edisi murid tingkatan 5. Terdapat 14 bab dengan ketebalan 285 muka surat (bahagian penceritaan novel, tidak termasuk butiran buku dan biodata pengarang). Pemilihan Konserto Terakhir sebagai ganti Interlok dilihat sebagai situasi menang-menang apabila pihak kementerian mahukan pembelajaran komponen sastera bebas daripada sebarang gangguan dan sensasi. 
Konserto Terakhir termasuk dalam kategori karya klasik moden (lihat keterangan kulit belakang novel). Naskhah Dato' Abdullah Hussien, 91, sasterawan negara ini persis kisah "Antara Dua Darjat" lakonan Tan Sri (Dr.) P. Ramlee yang menggarap pelbagai peristiwa kebetulan. Paparan kulit hadapan novel barangkali ialah imaginasi pelukis tentang watak utama, Hilmi dan Hayati.

Ringkasan bab 1: Keluarga

Pembukaan cerita ialah tentang Hayati yang sedang belajar piano bersama gurunya. Ketika guru piano hendak berlalu kerana kecil hati dengan sikap Hayati, muncul Hilmi dengan pakaian orang miskin hingga wajah guru piano tadi bertukar pucat. Hilmi membahasakan dirinya "Abang Hilmi" dan mendakwa dia dua pupu Hayati , "anak" Pak Karim dari Kedah. Hayati kaget kerana dia tidak begitu rapat dengan keluarga sebelah ayahnya, memandangkan ibunya, Datin Salmah, anak jati Kuala Lumpur.
Hayati kekok dengan panggilan abang justeru panggilan anggota keluarganya ala barat seperti Joe untuk ayahnya, Datuk Johari. Demi Datin Salmah balik, Hilmi cuba menunjukkan kemesraan, tetapi Datin salmah jelas kurang senang. Hilmi diberi bilik "stor" surat khabar dan majalah lama, bersebelah bilik pemandu, Pak Amat. Apabila Datuk Johari tiba, dia seperti terpaksa melayan Hilmi, walhal dia mahu melenyapkan identiti kampungan sebelah keluarganya bagi mengimbangi status keluarga isterinya.

"Ayah" Hilmi, Pak Karim sebenarnya telah mengganti tempat Datuk Johari, iaitu menikahi mantan isterinya di kampung sebelum kahwin dengan Datin Salmah. Kali terakhir Datuk Johari balik kampung ialah 17 tahun sebelumnya, ketika Hilmi baru berusia 2 tahun. Ketika di meja makan, Datin Salmah asyik bertanya tentang lama mana Hilmi mahu menumpang di rumah mewah mereka.

Hilmi memberitahu dia sekadar lulus darjah 4 sekolah Melayu dan sanggup bekerja sebagai kuli. Hilmi tidak dipelawa makan, lau tidur berulit duka sebelum dipanggil makan di bahagian dapur oleh Lela, pembantu rumah. Sementara itu, rakan-rakan Datuk Johari enggan mengambil Hilmi bekerja walaupun mereka pernah dibantu oleh Datuk Johari. 

Datuk Johari memberi usul supaya Hilmi menjadi tukang kebun di rumah mereka sahaja, tetapi Datin Salmah gusar akan pandangan keluarganya. Hilmi sangat gembira, sedangkan Mak Minah, pembantu rumah senior kaget. Ketika Hilmi sibuk bekerja, Hayati muncul bersama tunangnya dengan kereta Volvo, dan paip getah yang dipasang oleh Hilmi masuk di bawah tayar kereta. 

Hilmi berasa tercabar apabila dia dikenalkan sebagai tukang kebun. Malah, maklumat tunang Hayati  oleh Pak Amat menyebabkan dia cemburu. Bab 1 berakhir dengan kereta Volvo sport meninggalkan perkarangan rumah dan Hilmi menunaikan solat Asar.

Perbincangan

Perwatakan

Hilmi:  berterus terang, rajin, taat
Hayati:  peramah, menghormati guru
Datuk Johari:  penyayang, tidak tegas
Datin Salmah:  mementingkan darjat (status), ego
Pak Amat (drebar)
Mak Minah (pembantu rumah)
Lela (pembantu rumah)
tunang Hayati (pegawai tinggi bank)
Milton (rakan Datuk Johari)

Latar masyarakat:  masyarakat yang berterus terang
                          :  masyarakat yang rajin  (Hilmi suka berkebun)
                          :  masyarakat yang taat  (Hilmi solat awal waktu)
                          :  masyarakat yang peramah  (melayan Hilmi walaupun baru pertama kali bersua)
                          :  masyarakat yang menghormati guru (Hayati meminta maaf apabila sedar guru kecil hati)
                          :  masyarakat yang penyayang (Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi)
                          :  masyarakat yang tidak tegas / tidak teguh pendirian (Datuk Johari terlalu mengikut lagak isteri)
                          :  masyarakat yang mementingkan darjat  (Datin Salmah malu dengan kehadiran Hilmi)
                          :  masyarakat yang ego  (Datin Salmah melayan Hilmi sambil lewa)

Nilai murni:  terus terang / jujur, kerajinan, ketaatan, berbudi bahasa / kesopanan / hormat-menghormati, kasih sayang, ketegasan

Persoalan:  terus terang / kejujuran dalam komunikasi
               :  Kerajinan melakukan kerja
               :  Ketaatan / kepatuhan terhadap agama
               :  Budi bahasa / kesopanan ketika melayan tetamu
               :  Penghormatan / adab / etika / akhlak terhadap guru
               :  Kasih sayang sesama keluarga
               :  Ketegasan dalam memimpin keluarga / rumah tangga

Pengajaran:  Kita hendaklah jujur / berterus terang dalam komunikasi
                 :  Kita hendalah taat / patuh terhadap agama
                 :  Kita hendaklah berbudi bahasa sopan ketika melayan tetamu
                 :  Kita hendaklah menunjukkan penghormatan / adab / etika / akhlak terhadap guru
                 :  Kita hendaklah menyayangi sesama keluarga
                 :  Kita hendaklah tegas / tetap pendirian dalam memimpin keluarga / rumah tangga;
                    Suami jangan terlalu mengikut cakap / kata / lagak isteri

kbkk:  Permulaan cerita yang begitu menarik menyebabkan pembaca berasa teruja untuk meneruskan pembacaan. Penerimaan Hayati terhadap Hilmi masih menimbulkan tanda tanya. Pembaca juga ingin mengetahui sebab Hilmi berasa tercabar apabila mengetahui Hayati telah bertunang. Apakah akan wujud pergeseran antara Hilmi dengan tunang Hayati? Datuk Johari pula di persimpangan (dilema) antara menjaga hati isteri dan membalas kebaikan Pak Karim di kampung menerusi pertolongan kepada Hilmi. Mengapa pula guru piano Hayati tergamam dan pucat demi terpandang Hilmi yang tiba-tiba tegak di muka pintu? Unsur saspens telah bermula. Pembaca tentu ingin tahu tentang usaha Hilmi menyesuaikan diri menumpang di rumah orang berada dan sikap sinis datin salmah seterusnya...

No comments: